讲座题目:A geometric problem and the Hopf Lemma
讲座人: 李岩岩
讲座日期:2017-8-30
地点:长安校区文津楼数学与信息科学学院南报告厅

A classical result of A.D. Alexandrov states that a connected compact smooth surface M without boundary, embedded in the three dimensional Euclidean space, with constant mean curvature is a sphere. Here we study the problem of symmetry of  M in the plane X3 =constant in case M satisfies: for any two points (X′, X3), (X′, Y3) on M, with X3>Y3, the mean curvature at the first is not greater than that at the second. Symmetry need not always hold. We present some joint work with L. Nirenberg on the problem, and raise some open problems including some concerning the Hopf Lemma.

李岩岩教授,现任Rutgers大学数学系杰出教授,博导,非线性分析研究中心主任,首批国家千人计划专家,任职北京师范大学。李岩岩教授本科毕业于中国科学技术大学,中国科学院硕士毕业后,在纽约大学克朗所获得博士学位,师从著名的分析数学家Louis Nirenberg。主要从事偏微分方程、几何分析等方向的研究。2005长江学者讲座教授2012年首批国家千人计划短期项目入选者;2012年首届美国数学会会士(Inaugural Class of Fellows)2002年世界数学家大会做45分钟邀请报告人;斯隆科研奖获得者。李岩岩教授是偏微分方程,非线性分析领域非常活跃的专家,迄今为止在国际著名数学刊物,如Acta Math., Invent. Math., Comm. Pure Appl. Math.等发表了超过130SCI论文,担任Discrete Cont. Dynamical System-AInter. Math. Res. Notices等多个国际杂志的编委。