讲座题目:Counting rational points in arithmetic varieties by determinant method
讲座人: 刘春晖
讲座日期:2018-1-19
地点:数学与信息科学学院学术交流厅

Abstract:

By the slope method in Arakelov geometry, we can construct a family of hypersurfaces which cover the rational points of bounded height on an arithmetic variety but don't contain the generic point of this variety. By estimating some invariants of Arakelov geometry, we can control the number and the maximal degree of this family of auxiliary hypersurfaces explicitly. In this talk, I will explain the method of studying the problem of counting rational points by the approach of Arakelov geometry.

报告人简介:

刘春晖,博士毕业于巴黎七大,先后在法国Jussieu研究所、京都大学做博士后,主要研究方向为代数数论。