讲座题目:Spatiotemporal dynamics of the diffusive mussel-algae model near Turing-Hopf bifurcation
讲座人: 宋永利教授
讲座日期:2018-4-19
地点:数学与信息科学学院多功能厅

Intertidal mussels can self-organize into periodic spot, stripe, labyrinth and gap patterns range from centimeters to meters scales. The leading mathematical explanations for these phenomena are the reaction-diffusion-advection model and phase separation model. This paper is continued in the series studies on analytical understanding of the existence of pattern solutions in the reaction-diffusion mussel-algae model. The stability of the positive constant steady state, the existence of Hopf and steady state bifurcations are studied by analyzing the corresponding characteristic equation. Furthermore, we focus on the Turing-Hopf (TH) bifurcation and obtain the explicit dynamical classification in its neighborhood by calculating and investigating the normal form on the center manifold. Using theoretical and numerical simulations, we demonstrates that this TH interaction would significantly enhance the diversity of spatial patterns and trigger the alternative paths for the patterns development.

宋永利,2005年于上海交通大学获博士学位,先后在同济大学和杭州师范大学工作。2011 年起任同济大学博士生指导教师。曾出访西班牙、澳大利亚、加拿大、美国做博士后或合作研究。现为两个国际学术期刊编委。已在SIAM J. Applied Dynamical Systems,Jounal of Differntial Equations, Journal of Nonlinear Science、 IEEE Transactions on Neural Networks and Learning Systems、Physica D、Nonlinearity 等国际学术期刊上发表学术论文60 余篇,其中SCI收录50 余篇。2014 年起连续四年入选中国高被引学者榜单(数学类)。2017年获威海市科学技术一等奖(第三位)。曾主持或作为项目组主要成员参与完成国家自然科学基金重点项目、面上项目、上海市自然科学项目等十余项。目前正在主持一项国家自然科学基金面上项目的研究工作。2011年入选教育部新世纪优秀人才计划。