Some Remarks on Weak* limits

讲座题目:Some Remarks on Weak* limits
讲座人: Don Hadwin教授
讲座日期:2018.06.18
地点:数学与信息科学学院学术交流厅

讲座内容简介:In measure theory, ergodic theorems describelimits of convex combinations of compositions with measure-preservingtransformations. In von Neumann algebras there are descriptions of limits onconvex combinations of conjugations by unitary elements. We will discusssituations in both cases where, when we only require weak* limits, sometimesconvex combinations are not necessary. Onwe characterize the maps that are pointwise weak* limits of compositionswith invertible measure-preserving transformations. In von Neumann algebraswith no minimal projections we show that the maps that can be realized as weak*limits of conjugations with unitary elements contain, a conditional expectationonto every masa, and, for a finite von Neumann algebra, the center-valuedtrace. We also characterize the weak* closure of the similarity orbit of anoperator in a factor von Neumann algebra.

讲座人简介:Don Hadwin,美国新罕布什尔大学数学与统计学院终身教授。Hadwin教授于1975年毕业于美国印第安纳大学,师从著名算子论专家Paul Halmos。毕业后先后在美国夏威夷大学,美国新罕布什尔大学长期从事泛函分析,算子理论与算子代数的研究工作,研究成果卓著,在《Journal of Functional Analysis》,《Transactions of the American Mathematical Society》,《Journal of Operator Theory》,《Journal of Algebra》,《The Bulletin of theLondon Mathematical Society》,《Integral Equations and Operator Theory》等数学名刊上发表论文160余篇。