讲座题目:Structure and Representation of Semimodules over Inclines
讲座人: 杨义川教授
讲座日期:2019-12-14
地点:数学与信息科学学院学术报告厅

讲座内容简介:Let S be an incline, that is, a commutative semiring where r+1 = 1 for any r ∈ S. We characterize the principal congruences on an S-semimodule. We note that the ideal lattice of an S-semimodules is a complete S-semimodule and so is the congruence lattice when S is transitive. We develop formal operations on the category of all complete S-semimodules. With these preparations, we build the structure theorem and representation theorem of S-semimodules and construct a structure sheaf for an S-semimodule.
讲座人简介:杨义川,男,天水人,现为北京航空航天大学数学学院教授,获第八届国家教学成果二等奖,第八届北京市教学成果特等奖,宝钢优秀教师奖,北京市教学名师奖等,任Soft Computing和《高等数学研究》等刊物编委,中国工业与应用数学学会常务理事。解决了Conrad-Dauns1969年提出的一个公开问题的广义问题,该成果的主要定理有欧洲学者以Y. C. Yang Theorem命名并加以推广;合作证明了M. Anderson 1989年的一个猜想;解决了Dumitrescu, Lequian, Mott, Zafrullah等四位数学家提出的一个公开问题;解决了Belluce1986年提出的一个公开问题;解决了任意域上定向序的存在性问题;建立了Quantum B代数,统一了非交换逻辑代数。